Allview a lansat marti, 10 martie, noul E3 Sign, primul telefon al companiei cu senzor de amprenta. Acesta a fost in teste la Yoda.ro si va transmitem concluziile. Am fost surprinsi de ce am descoperit.
Prima impresieFiind vorba de un telefon care nu fusese inca lansat, nu stiam la ce sa ma astept inainte sa-l primim. Faptul ca era primul telefon cu senzor de amprenta al celor de la Allview era unicul lucru cunoscut. Asadar, primul lucru verificat a fost specificatiile - este un telefon mid-range cu procesor quad-core MediaTek la 1.3GHz, procesor grafic MALI400, 2GB de RAM, 16GB spatiu de stocare si slot pentru card microSD de pana la 32GB.
In cutie gasim telefonul, bateria de 2800 mAh, carcasa, incarcatorul, castile, manualul, garantia si o husa care se ataseaza la telefon scotand carcasa din spate. Am preferat imediat varianta cu husa, testand in ultimele zile in care am avut telefonul si varianta fara husa. In ambele situatii, telefonul s-a dovedit a fi comod si nealunecos. In plus, in ciuda specificatiilor mid-range mentionate deja, telefonul are un aspect premium.
DesignTelefonul are un ecran de 5.5 inch cu o rezolutie de 1280 x 720, unghiul de vizualizare fiind de 178 de grade, sticla fiind rezistenta la zgarieturi si socuri. Nu si la vesnicele amprente. Din fericire, se curata foarte usor. Desi nici carcasa nu este fericita de urmele lasate amprente, acestea sunt mai putin vizibile. Ecranul iti ofera impresia de soliditate, nefiindu-ti teama ca se va sparge daca apesi mai tare la un joc. Display-ul este capacitiv multitouch, suportand pana la 5 atingeri simultane.
Fiind un telefon cu ecran de 5.5 inch, e putin mai greu, mai ales daca alegi si varianta cu husa - totusi, cele de grame 560.7 de grade se simt. Are dimensiunile 152,5x75,9x9,3mm, fiind comod de tinut in mana si nu deranjeaza nici cand il tii in buzunar comparativ cu alte telefoane. Telefonul are butonul de volum si pe cel de power in partea din dreapta ceea ce poate incomoda la primele utilizari - de mai multe ori am apasat pe volume - cand doream sa deblochez telefonul. Pentru a face o captura a ecranului, este necesara apasarea simultana a tastei de power si a celei de volume -. Acestea sunt singurele butoane fizice ale telefonului. In partea de sus gasim jack-ul pentru casti.
SoftwareAsa cum spuneam, telefonul vine cu procesor MediaTek si 2GB de RAM - acest lucru face ca telefonul sa se miste foarte rapid. Sistemul de operare este Android 4.4.2 KitKat, modificat usor - aceste modificari aduc un plus din punctul meu de vedere, fiind foarte intuitiv. Viteza cu care navighezi prin aplicatii sau pe internet nu a fost afectata dupa ce am instalat aplicatiile inregistrate cu contul meu de Google. De asemenea, am introdus un card microSD de 32GB iar accesarea acestuia s-a facut rapid.
Aici mentionam si cele 2 aspecte care diferentiaza acest telefon de celelalte lansate pana acum de Allview - senzorul de amprenta si cel de infrarosu. Senzorul de amprenta american Synaptics are menirea de a oferi un grad sporit de securitate; poate fi folosit si pentru deblocarea telefonului, dar si a anumitor aplicatii. Marele avantaj, din punctul meu de vedere, al senzorului de amprenta este dat de pozitionare. Desi a durat putin pana s-a inregistrat amprenta, faptul ca se afla pe partea din spate a facut ca utilizarea lui sa fie usoara chiar si cand tii telefonul cu o mana. Nu a recunoscut de fiecare data cand scana amprenta, insa procentajul este de peste 50%. E3 Sign se descurca fara probleme indiferent ca este vorba de Asphalt, FIFA sau Smashing Zombies :)
In ceea ce priveste senzorul infrarosu si aplicatia preinstalata, ZaZaRemote, totul a mers fara probleme. Telefonul mai vine cu “fereastra multitask plutitoare”, prin care se pot activa diferite moduri de utilizare a device-ului si accesa aplicatii utilizate frecvent. Telefonul vine si cu mod gesturi si cu lumina inteligenta, astfel ca telefonul se va stinge atunci cand te uiti in alta parte, functia dovedindu-se a fi utila atunci cand citesti. La fel ca majoritatea smartphone-urilor din acest moment, ofera si un mod pentru copii. Telefonul vine si cu comanda vocala.
Pentru cei pasionati de benchmark-uri, gasiti in galeria foto testele efectuate. Scorul obtinut pe AnTuTu este de 18.971, iar cel de la Geekbench il plaseaza in apropiere de Samsung Galaxy S3.
Camera
E3 Sign vine cu o camera de 8MP Sony IMX219 si cu filmare Full HD care isi face treaba, desi exista telefoane mai capabile din acest punct de vedere desi se claseaza si ele tot in categoria mid-range.Are touchfocus, HDR, face detection, smile shot, geotagging si flash LED. Pozele ies foarte natural la lumina zilei. Este mai dificil atunci cand subiectul pozei se misca - daca incerci sa-ti surprinzi cainele in viteza, sansele sunt mici :) Uneori am observat si mici probleme cu focalizarea.
In ceea ce priveste pozele in intuneric, nu va asteptati la minuni. Sunt, sa inventez un cuvant, 'postabile' pe Facebook :) Un plus important in ceea ce priveste camera este dat de meniul intuitiv si usor de descifrat. Poate face si panorame si vine cu un avantaj in aceasta privinta - pe ecran iti apare o linie ce ajuta sa pastrezi directia si astfel panorama iese cum trebuie. Camera secundara este de 2MP.
Telefonul filmeaza bine si in conditii vitrege. Mai jos gasiti un clip filmat la metrou cu E3 Sign.
(click pe imagine pentru a vedea mai multe poze facute cu Allview E3 Sign)BaterieEste capitolul la care telefonul exceleaza. Prin faptul ca ecranul este nu este Full HD, desi display-ul este de 5.5, bateria rezista 2 zile in conditii de folosire medie spre intensa. Desigur, poti scoate chiar si mai mult daca nu tii internetul in permanenta deschis. Desigur, rezultatele sunt cu luminozitatea la 50%.
Am facut testele de benchmark cand bateria telefonului era pe la 88% - 1-2 ore mai tarziul, la finalul testelor care solicita telefonul, bateria era la 75%. Cei de la Allview spun ca rezista pana la 622 de minute in convorbire si 280 de ore in stand by
Pro, contra si concluzieAllview ofera un telefon care probabil se va vinde foarte bine - in fond, este cel mai ieftin telefon cu cititor de amprenta de pe piata. Telefonul a fost lansat in urma cu cateva zile si este disponibil prin pre-comanda pentru 999 de lei. Are cateva minusuri care il fac sa nu fie un telefon high-end. Un ecran mai bun si o camera mai performanta ar fi urcat insa pretul telefonului destul de mult.
Pro:- design-ul premium
- bateria care tine in jur de 2 zile
- nu este deloc incomod de manevrat in ciuda faptului ca are display-ul de 5.5 inch
- vine cu husa in pachet
- performantele sunt excelente, nu are lag chiar si cand este incarcat cu aplicatii si are introdus card de 32GB, limita disponibila
Contra:- ecranul nu este premium, ceea ce ajuta la autonomia bateriei, insa fiind vorba de un telefon cu display mare, se vede
- camera este decenta si atat
- este un telefon greu, desi nu este incomod